Music Factory
Music Factory
  • 10 år i fabriken


    Julia tar studenten efter 10 år på Music Factory
    10 år i fabriken

Julia från Stenungsund stortrivs i Skara

Hemma i Stenungssund satt en liten tjej och fick syn på en annons i tidningen om ett kollo i Skara. Kollot var Kids N’ Teens, som startat året innan, och som arrangerades på Music Factory i Skara. Eftersom hon älskade att sjunga frågade hon sina föräldrar om hon kunde få anmäla sig. Föräldrarna lovade att tänka på saken. Lyckan var stor när hon några veckor senare på sin födelsedagöverraskades med att få kolloveckan som present. Året var 2006 och Julia Olausson var då 10 år.

När det väl var dags för kollot var det en pirrig och förväntansfull tjej som kom till Skara för att sjunga, showa, spela in i studio och uppträda under en vecka tillsammans med andra musikintresserade barn i samma ålder. Det visade sig vara det bästa hon gjort. ”Jag minns att första året var det oerhört spännande att få vara ifrån mamma och pappa en hel vecka, men jag hann aldrig få hemlängtan. Vi hade ju fullt upp hela tiden”, minns Julia som nu hunnit bli 19 år. Julia återkom år efter år, och sammanlagt i fem år var Julia en återkommande kollodeltagare på Kids N’ Teens. Redan första året fick Julia veta att det fanns en gymnasieutbildning med musikinriktning på Music Factory, nämligen Katedralskolans estetiska program Music and Production (MOP). Hon bestämde sig redan vid 10 års ålder. ”Om jag skulle läsa en musikinriktning så var det här i Skara, annars fick det kvitta” skrattar Julia.

Julia visste vad hon ville och mycket riktigt, höstterminen 2012 gick flyttlasset till Skara eftersom Julia kommit in på MOP. Det nya hemmet blev en liten lägenhet nära skolan och ett nytt äventyr började för den då 16-åriga Stenungsundsbon. Julia har sång och gitarr som sina musikaliska redskap och valde inriktningen Singer-Songwriter. Inriktningen kombineras med den ordinarie lektionstiden på det Samhällsvetenskapliga programmet på Katedralskolan. Julia stortrivdes från dag ett och kändes sig hemma i lokalerna på Music Factory efter alla kolloveckor. ”Det känns inte bara som en skola, utan mer som ett hem där lärarna och klasskompisarna är ens familj” berättar Julia. Hon fortsätter entusiastiskt: ”Vi kan ju vara på Music Factory även efter skoltid. På kvällarna är vi här och jobbar med olika musikprojekt.”

Tiden på skolan har gått fort, alltför fort om man frågar Julia. När intervjun görs är det inte långt kvar till studenten, något som Julia ser framemot men med vemod. ”Jag vill inte lämna skolan, alla kompisar och de fantastiska lärarna. Åren här på MOP har varit ännu bättre än jag förväntade mig, och jag vill fortsätta”. Det syns på Julia att hon vill bromsa tiden och hon berättar att hon stortrivs i Skara och gärna vill stanna. Frågan är bara vad hon ska sysselsätta sig med. ”Lärarna på MOP har erfarenhet från branschen och vet hur det ska coacha oss för att vara rätt rustade. Jag vill gärna fortsätta jobba med musik, men jag förstår att konkurrensen är hård.” Julia konstaterar vidare att om hon inte kommer in på de musikutbildningar hon sökt kan hon kan tänka sig att bli polis eller jobba med människor med särskilda behov. ”Åren i Skara kommer jag alltid bära med mig och jag kan verkligen rekommendera både kollot och skolan.” säger hon.

Äventyret som började med att en liten tjej såg en annons lider nu mot sitt slut, men om Julia får bestämma är det inte sista gången hon vistas på Music Factory och i Skara.

Fakta om Julia:
Namn: Julia Olausson
Hemort: Stenungsund
Född: 1996
Sysselsättning: Tidigare elev på MOP’ Singer-Songwriterinriktning.

Fakta om Music Factorys verksamheter
KIDS N’ TEENS – sång och danskollo för barn mellan 10-17 år. Firade 10 år 2015.
Music and Production (MOP) – Katedralskolans estetiska program i musik, i lokalerna på Music Factory. www.musicandproduction.se